Hästkastanj

Latin:Aesculus hippocastanum

Svenska:hästkastanj

Norska:hestkastanje

Danska:hestkastanje

Tyska:Rosskastanie

Engelska:Horse Chestnut, Buckeye, Common Horse Chestnut, White Horse Chestnut

Biväxt

Nektar 3

Pollen 2

Den blommar i juni och är en mycket bra biväxt. Sockerhalten i nektarn är så hög som 60-76 % och varje blomma lämnar mellan 1 och 5 mg nektar per dygn. Pollenet är mycket värdefullt för bina. Varje blomma lämnar 1 mg pollen, dvs ungefär lika mycket som en hallonblomma.

Hanne Uddling: När mittendelen av blomman är gul så finns det nektar.  När en blomma är befruktad blir blomman röd i mitten, och ger inte längre nektar.

Allmänt

Förekommer främst planterad som alléträd samt i parker. Kan även förekomma på ödetomter samt fröspridd. Namnet anses komma från att man i Turkiet gav frukterna( fröna) till hästar som led av hosta.

Användning

Blommor, frön, blad och bark används för att göra droger. De har använts både in- och utvärtes mot gikt, reumatism, ischias, hemorrrojder, febertillstånd mm Extrakt av frön har använts för att sänka blodets kolesterolhalt och för att behandla leversjukdomar

 

Övrigt

I hela trädet, speciellt i de taggiga frukterna och de bruna fröna inuti dem förekommer giftiga ämnen. Fröna har tidigare använts som kräkämne