Kirskål

Latin:Aegopodium podagraria

Svenska:kirskål, kers, trebening

Norska:Skvallerkål

Danska:Skvalderkaal

Tyska:Giersch

Engelska:Goutweed, Ashweed, Bishop’s elder, Bishop’s Weed. Bishopsweed, Bishopswort, Eltroot, English Masterwort, Ground Ash, Ground Elder, Herb Gerard, Jac-jump-about, Pigweed,Weyl Ash, White Ash, Wild Masterwort

Närbesläktade arter

Aegopodium podagraria ”Variegatum” brokbladig kirskål, säljs via trädgårdshandeln.

Biväxt

Medelgod nektarkälla, ger även något pollen.

Allmänt

Varje trädgårdsodlare känner igen detta svårutrotade ogräs. Ju mer man rensar bort ju mer tycks det komma tillbaka. Det beror på att rötterna lätt går av. Det finns i stort sett tre sätt att förhålla sig till kersen.
Det ena är att djupgräva och sålla bort alla rötter.
Det andra är att göra om rabatten till gräsmatta. Den tål inte gräsklippare och kommer på så sätt att utrotas, Sedan kan man göra om gräsmattan till rabatt igen.
Det tredje sättet är att acceptera växten och lära sig att leva med den och kanske av den – för den anses vara god i sallader mm. Och varför inte odla några partier under träden ?

Munkarna brukar beskyllas för att ha infört växten i Sverige som trädgårdsväxt. Det troliga är dock att växten invandrade i landet redan under bronsåldern ungefär samtidigt som de första sädesslagen.

Användning

Varför inte som marktäckare under trädgårdsträden i stället för gräsmatta. Då skadas inte träden genom att man kör på dem med gräsklipparen. Dessutom är det enkelt att plocka till sallader och liknande.
Sönderkrossat örtbestånd har använts som omslag mot gikt och sår.

Mat och Dryck

Tillagas tidigt på våren med grönsaker och äts(Linné)