Latin:
Vaccinium oxycoccus
Svenska:
Tranbär, brunbär, guldsmedsbär, mossbär, myrbär
Norska:
Tranebær
Danska:
Tranebær
Tyska:
Moosbeere
Engelska:
Cranberry
Allmänt
Blommar tidigt strax efter att snön försvunnit. Kan blomma före Salix-arterna.
Användning
Silversmederna använder bären till silvrets vitkokning varvid bärens syra förstör de närmast ytan befintliga kopparpartiklarna(Linné)
Mat och Dryck
Bären innehåller bensoesyra och multnar ej över vintern.
Hur de smakar är det olika uppgifter om:
Bären är C-vitaminrika och goda efter frost.
Smakar som lingon.
De mycket sura bären kan icke ätas råa. Bären användes sällan till sylt (Linné)
Bären är bäst kokta. De ingår i fruktsåser till kalkon i Nordamerika.
Medicin / Naturmedicin
Bären, kokta med honung, har använts som medel mot mask.
Biväxt
Uppgifter saknas.
Övrigt
Dvärgtranbär anges ibland som en underart till tranbär. Utbredningen är inte helt känd, eftersom de lätt förväxlas med tranbär.