Vax

uppdaterad 2019-12-23

Definition

Bivax produseras av arbetsbin i 8 körtlar på undersidan av bakkroppen.

Det har en smältpunkt på 62-64°C

Namn

Ibland förekommer det latinska namnet för vax – cerva – i innehållsförteckningen av visa produkter. Man skiljer på:

  • Cerva flava gult vax

  • Cera alba vitt vax

  • Cera citrina Oklart vad som åsyftas. Eventuellt citronfärgat.

  • Cera dealbata Oklart vad som åsyftas. Ev silverfärgat ( dealba’tus. Urblekt, täckt med vitt .mjöl)

Vitt vax kan framställas genom blekning av gult vax.

Biodlarna skiljer ibland på vanligt vax och avtäckningsvax. Det senare är det vax man erhåller vid avtäckningen av vaxcellerna i samband med slungning. Det anses renare och är eftertraktat vi beredningen av salvor, cerat mm.

Framställning

Vax produceras av arbetsbin i 8 körtlar i undersidan av bakkroppen hos unga arbetsbin. De har formen av små fjäll som påminner om naglar. Tjockleken är 0,1 mm och bredden cirka 3 mm. Det går cirka 1100 på 1 g. Enstaka vaxfjäll brukar hittas i nedfallet sommartid, om bina inte kunnat rensa ut det.

Användning

Bina använder vaxet för att bygga upp de vaxkakor om används för yngel och foderförråd. Genom vaxkakans konstruktion kan vaxet rymma mångdubbelt sin vikt i form av honung. Uppgifter anger att 1 kg vax kan bära upp 22 kg honung.

När cellerna i vaxkakan innehåller en larv som skall förpuppas täcks cellen med ett vaxlock.

Vaxlock läggs också över celler med mogen honung. Vid slungning avlägsnar biodlaren dessa. De avlägsnade vaxet brukar kallas avtäckningsvax.

Kakfall

Vaxet mjuknar vid uppvärmning. Om det blir hög temperatur i skattlådorna kan det hända att vaxet blir för mjukt för att hålla tyngden av honungen med kakfall som följd.

Maknad

Största produsent är Kina.

I Sverige har efterfrågan på vax ökat under senare år p.g.a. att flera börjat med biodling. De har i sin tur medfört att priset på vax stigit.

Produkter

Vax har använts på ett otal sätt och ingått / ingår i ett stort antal produkter. Nedan finns ett mindre antal.

Vaxkakor

Den största delen av bivaxet återcirkuleras inom biodlingen i form av nya vaxmellanväggar. Det använda vaxet smälte ner, rensas och gjutes eller valsas till vaxmellanväggar.

Kosmetika

En stor del av bivaxet går till produkter inom kosmetikasektorn. Det kan röra sig om salvor mm. Många som tillverkar egna salvor föredrar att använda täckvax eftersom det anses renare än anat vax.

Vaxljus

Ljus gjorda av bivax har haft en stor betydelse, främst inom katolska kyrkan. När Gustav Vasa genomförde reformationen förlorade katolska kyrkan tillgången till bivax och fick övergå till ljus gjorda från talg. Vaxljusen är speciellt viktiga vid speciella högtider inom romersk katolska kyrkan eftersom bivaxet var framställt av obefläckade varelser.

Idag finns vaxljus gjorda av bivax både som gjutna och i form av rulllade vaxmellanväggar. Vid färbränninen avges en svag arom.

Möbelpolish

Bivax ingår ibland i möbelpolish.

Förlorad form

Franska; Cire perdue

Förlorad form innebär att man gör ett föremål i vax. Det gjuts sedan in i ett ämne som tål hög temperatur (t.ex. gips, lera). Vaxet smälts ur och den bildade håligheten fylls med t.ex. brons. När det kallnat krossas formen och föremålet tas ur.

Liter förenklat: Utan bivax ingen bronsålder.

Batik

De partier av tyget som inte skall färgas täcks med bivax. När allt är klart tvättas vaxet bort i varmt vatten. ( Vid knytbatik behövs inget vax)

Vattenavvisande

Skosalva för lädervaror kan innehålla bivax. Det ger en vattenavvisande yta.

Övrigt

Vax har ett otal användningsomrden utöver nämnda.

Källor

Förlorad form Wikipedia https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cire_perdue&oldid=36692930

Vaxtavla Wikipedia https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vaxtavla&oldid=27481466

Batik Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Batik

Vax Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Beeswax

Bivax inom katolska kyrkan https://www.catholic.com/magazine/print-edition/mind-your-beeswax samt http://www.newadvent.org/cathen/01347a.htm